Livets bok

Posted by in Uncategorized

I perioder spelar vi ofta Den försvunna diamanten hemma hos oss. Jag vet inte riktigt vad det är som gör spelet bra men tänker att det har med spelets oförutsägbarhet och dramatik att göra. Dvs precis såsom verkliga livet många gånger är i stort och smått, även om det i perioder går sin gilla gång….

Spelet går ut på att finna den vackra diamanten för att sedan så snabbt som möjligt ta sig till mål. Spelpjäserna går, flyger eller åker båt genom hela Afrika. På markörerna, som finns utplacerade, kan du få pengar, stöta på rövare och bli berövad alla dina pengar, alternativt få ett VISA.  Och så klart finns den försvunna diamanten bland markörerna! För att vinna spelet måste du antingen hitta diamanten och snabbt ta dig i mål, eller efter det att någon hittat diamanten få ett VISA och först komma i mål. Pengarna du skrapar ihop under resan kan givetvis vara värdefulla men hotet finns alltid att du närsomhelst kan bli rånad och därmed förlora allt du äger. Pengarna hjälper dig heller inte ett dyft om du inte har ett VISA. VISAT eller diamanten har för mig blivit en bild av livets bok. Det spelar ingen roll hur nära du än är målet eller hur mycket pengar du har om du inte har VISA eller varit den lyckliga av spelarna som funnit diamanten. Allt går förlorat. I det här spelet blir det också tydligt att förutsättningarna snabbt kan förändras. Allt kan se synnerligen mörkt och hopplöst ut men så hittar du diamanten och allt blir hoppfullt!

Vi har olika mål och olika strävan i livet. Att på allvar fundera över vad som är ditt mål i livet och med livet är något som jag tror vi alla behöver göra ibland. Vi kan vara inskrivna i olika föreningar, skolor, matriklar osv men tänk att  få vara inskriven i Livets bok, att ha ett ständigt VISA!

En gång frågade jag en av mina lärare om kontinuiteten mellan  himmel och jord. Vad finns kvar? Hans svar var att Gud har aldrig någon anledning att låta det som är genuint gott brytas ned och förstöras. Det goda får vi föra vidare in i evigheten. Så vem vet, vi kanske får spela den försvunna diamanten även i livet efter detta….!

//Sara H.