Vad vill du att jag ska göra för dig?

Posted by in Uncategorized

En gång när Jesus var på väg till Jeriko såg han en man sitta vid vägen och tigga. Mannen var blind, men hörde på människorna i närheten att något var på gång. Han frågade, och fick veta att Jesus var på väg. Mannen började genast ropa på Jesus, men människorna ville tysta ner honom. Då ropade mannen ännu högre. Han ville verkligen ha Jesus uppmärksamhet, och det fick han. Jesus stannade bredvid honom och frågade ”Vad vill du att jag ska göra för dig?”. Mannen svarade ”Herre, gör så att jag kan se igen”. Jesus svarade: ”Du kan se igen. Din tro ha hjälpt dig”. Genast kunde mannen se, och tillsammans med människorna runtomkring började han prisa Gud. (Lukas 18:35-43)

Som så många gånger stannar Jesus vid en person som ingen trodde han skulle ge någon uppmärksamhet. Han går fram till den blinde mannen och frågar: ”Vad vill du att jag ska göra för dig?”. Om vi får den frågan från vänner eller bekanta är det vanligare att vi lindar in våra egentliga behov till något som kräver mindre kraft, tid eller energi, istället för att säga precis som det är. Vi vill ju inte vara till besvär. Mannen inser dock sin chans och ber om det enda han vill: att få kunna se. Och det får han. Jesus ser honom, hör honom och bekräftar honom.

Tänk dig in i mannens situation. Jesus kommer vandrande på vägen och frågar dig vad han kan göra för DIG. Vad skulle du svara? Skulle du be om en ny halsduk, ork till att plugga till matteprovet, nyputsade fönster eller något annat som inte kräver så mycket? Kanske skulle du tro att han gått fram till fel person och börja stamma något om din granne? Eller skulle du våga be honom om något du innerst inne verkligen vill ha eller behöver? Ett fysisk eller psykiskt helande, någon att samtala med, en större frimodighet, ett värmare hjärta för något eller någon.

Vad skulle du svara om Gud ställde samma fråga varje dag? ”Vad vill du att jag ska göra för dig idag?” Och vad skulle kunna hända om du började ställa frågan till vänner, bekanta eller till och med Gud?

//Sofie