Hur gör jag goda val? Del 1 – Grunden

Posted by in Uncategorized

En bloggserie om förmågan att fatta beslut!

Varje dag är fylld av förväntningar på att vi fattar goda beslut. De senaste årtiondena har urvalet för olika val fullkomligt exploderat, alltifrån elleverantör till telefonoperatör. De många besluten riskerar att trötta ut oss, att avtrubba våra sinnen. Det är oftast ingen stor katastrof om vi väljer fel leverantör, men om vi tappar förmågan att skärpa sinnet och ta goda stora beslut, då är det lite värre.

Så, hur tar du beslut? Vad beslutar du med?

Jag möter ganska ofta en tveksamhet inför med vad eller hur vi fattar beslut, som om vi inte riktigt lärt oss den konsten. Här kommer en minibloggserie med några enkla texter som ett försök till att sätta ord på det språket. Det skulle glädje mig om du finner något som kanske kan få vara vägledande.

Jag är troende. För mig finns Gud med, intresserad, varm och nyfiken på mitt liv. Jag anar att han respekterar min vilja såsom jag respekterar hans och jag vill bjuda in honom att påverka mina beslut till det bästa. Oavsett om du tror på Gud eller inte är råden till hjälp, de har egen bärighet.

Inför stora beslut är det viktigt att fundera något på sin utgångspunkt, grunden, att våga vara neutral. En del av de beslut som vi söker vägledning för har vi på förhand bestämt utgången för, varpå råden faller. Därför bör vi ta oss friheten att närma oss varje stort beslut med ett öppet sinne. Att ta ett steg tillbaka och opartiskt försöka bedöma alternativen. Sunt bondförnuft, dock svårt att följa.

Tänk dig bilden av en gammaldags våg. Två vågskålar, två möjliga vägar att gå. När visaren är i våg, står den rakt upp, på noll, redo att väga över åt något håll. Om du på bestämt dig på förhand är det som en ohederlig charkuterist som lägger tummen på den ena vågen för att fuska med vikten.

Det kan tyckas banalt, enkelt, men det har en oerhörd påverkan inför vilket beslut du fattar. För att kunna fatta goda beslut behöver du stå fri att välja flera vägar. Öppenheten har inga som helst likheter med likgiltig, snarare handlar det om att vara förväntansfull på vad som händer inom dig.

 

Fundera gärna på några av de beslut du tagit. Har du varit fri att välja? Har det funnits någon eller något som på förhand avgjort beslutet? Vad gör den tanken med dig?

//Daniel