Hur gör jag goda val? Del 2 Urskiljning

Posted by in Uncategorized

En bloggserie om förmågan att fatta beslut!

För några år sedan stod jag inför ett stort beslut som skulle påverka vår vardag, ekonomi och i viss mån, framtid. Det var för mig ett stort beslut att ta och inga garantier lovades åt något håll. Vi funderade mycket, bad över det, och fattade till slut ett beslut och handlade efter det. Ganska så snart inpå fylldes mitt inre med en bestämd känsla av ett ganska så omodernt men oerhört viktigt ord: Frid. Nog har jag tagit några dåliga beslut i mitt liv, och det som fyllt mitt inre har inte varit frid, snarare då ofrid. Det fick mig att börja fundera.

Förmågan att fatta beslut har ganska så mycket att göra med vad som rör sig i vårt inre. Förmågan att se eller urskilja vilka rörelser som i mitt inre skapar frid och vilka rörelser som skapar ofrid. Att försöka se vart jag känner tröst, och vart jag känner misströstan.

Det verkar vara så att goda beslut lämnar en god eftersmak. Dåliga beslut lämnar en dålig eftersmak. ”På frukten känner ni trädet”, säger Jesus.

Alltså, beslut som har en grund i mitt eget inre, leder till frid och tröst. Beslut som inte har en grund i mitt eget inre, leder till ofrid och misströstan. För dig som troende så verkar det vara så att beslut som leder till att du lär känna Gud mer skapar frid och beslut som leder till distans mellan dig och Gud skapar ofrid.

Hur vet man då innan beslutet är taget vilken smak som efterlämnas?

Det finns flera sätt, men ett sätt som jag själv använde vid beslutet jag ovan skrivit om, hjälpte mig.

Om du kan komma fram till punkten att vara neutral (se del 1) så kan du utifrån det fatta ett beslut i din fantasi. Föreställ dig att du t.ex. väljer vägen till höger. Under de kommande dagarna lever du i föreställningen att beslutet är tagit, det blev höger väg. Lyssna då till vad som händer i ditt inre. Finns där frid? Ofrid? Känner du tröst, lust och längtan? Eller misströstan, olust och ödslighet? Om du är osäker kan du gå tillbaka till den neutrala punkten och föreställa dig att du väljer vägen till vänster. Likadant här, under de kommande dagarna lever du i föreställningen att beslutet är taget, det blev vänster väg. Vad fyller det dig med för känslor? Vilka rörelser vid ditt inre kan du ana/urskilja?

Detta är ett pedagogiskt sätt att få hjälp med att fatta goda beslut. Hur gör man då om det inte funkar? Stay tuned, det kommer mer längre fram…//Daniel