Påsk, för att påskharen gömde äggen

Posted by in Uncategorized

Påsken, högtiden där vi målar ägg i kulörta färger och äter sedan fler än vi sen gör på resten av året. Barnen klär ut sig till kärringar som går runt och får godis. Det är dock inte det enda godiset som äts under den här helgen. För det finns även en hare som gömmer ägg fyllda med godis, så att vi måste springa runt och leta ett tag innan vi får äta upp det söta. Vi dekorerar våra hem med kycklingar och björkris med färgade fjädrar i. Hur allt det här hänger ihop och vad det kommer ifrån har jag ingen aning om, men en härlig blandning är det allt.

Släng sedan in att kristna firar denna högtid för att för 2000 år sedan, så blev Jesus dömd till döden. Han blev piskad och sedan korsfäst, en plågsam död. Detta gjorde han utan något motstånd, utan att han hade gjort något fel. Hans kropp blev sedan lagd i en grav som beskyddades av en gigantisk sten och vakter. Lärjungarna sörjde, deras mästare var död. Vad skulle de göra nu? Sen en morgon var stenen borta och så var även Jesu kropp. Han hade återuppstått, gått från död till levande.

Det här är den viktigaste händelsen i den kristna tron. Det goda besegrar det onda. Alla dåliga tankar och känslor, allt som tynger oss och vår värld, som stänger till våra hjärtan, som stänger in livet. Det rullar Jesus bort. Han öppnar upp vägen till Gud.  Det är detta som gör att påskdagen är en dag av glädje, en dag att göra ett glädjeskutt på.

Visst blir jag glad av små söta kycklingar och färgglada ägg. Låt oss bara inte glömma den viktigaste anledningen till att vi firar påsk. För det är något mycket bättre än godis i ett ägg.