Hur gör jag goda val? Del 3 -Förnuftet

Posted by in Uncategorized

En bloggserie om förmågan att fatta beslut.

En vän till mig berättade om en dröm. Det var ett yrke som hägrade, ett yrke som var kantat av berömmelse och pengar. När personen berättade om detta lyste ögonen.

Det fanns bara en liten hake, drömmen var för stor. Inte så där charmigt stor, så att den hade gått att uppnå om man satsat allt, mer att den var totalt omöjlig att genomföra.

I efterhand var vi överens om detta, och kan le åt situationen.

Vi har nog alla varit så uppfyllda av en dröm, eller för den delen en förälskelse, att vi tappat bort det sunda förnuftet. Att euforin väller fram, på bekostnad av förnuftet. Tidigare blogginlägg har betonat vikten av att lyssna till känslan. Detta blogginlägg betonar vikten av att tänka förnuftigt.

Vad gör man då, när ens vän kommer med en omöjlig dröm? Ja, drömma får alla göra, men om de ber om råd så kan detta vara gott att följa!

Skriv listor!

Ta fram ett papper och så skriver du ner alla fördelar du kan finna med det nya arbetet. Vad tydlig och sanningsenlig. (Förmodligen är detta en enda stor beskrivning av drömyrket.)

Därefter tar du ett annat papper och så skriver du ner alla nackdelar som du kan finna med det nya arbetet. Var tydlig och sanningsenlig.

Sedan kan du med fördel ta ett papper till och på det beskriva hur vägen från nu till dröm ser ut! Var tydlig och sanningsenlig.

När dessa tre ark är klara kan du litegrann på avstånd kika på dom. Bjud gärna in en nära vän att också se.

Det var i ark nummer tre som drömmen blev avslöjad för min vän. Vi kom nämligen fram till att en eventuell anställning hade varit möjligt först vid pensionsdags…

Vid de tillfällen då vi har svårt att fatta beslut och väljer mellan två goda ting, fungerar detta tillvägagångssätt också bra. Du gör bara samma procedur för den andra valbara delen.

Det händer något med oss när vi tvingar oss själva att skriva ner vad det är vi går runt och bär på. Det är precis som att det större bilden blir tydlig, det där som inte riktigt får plats i huvudet när vi är upptagna med argumenten. Bed gärna över besluten, den stora bilden har en oväntad förmåga att visa sig vid bön.

//Daniel

PS Min vän har gett mig tillstånd att använda denna händelse DS