Ett samhälle är aldrig humanare än de människor som lever där.

Posted by in Uncategorized

Om några veckor åker jag till Rumänien. I nordvästra delen, området Arad, bedrivs ett arbete bland de allra fattigaste av de fattiga. Organisationen Networks arbetar för att förändra livet för de människor som inte fick ett så lätt liv, där den kommande vinterns kyla är ett ständigt dödshot.

Behoven är enorma: Ved, mat, kläder, sjukvård. Snabba insatser som räddar liv. Men behoven är minst lika stora för utbildning, ett erkännande från myndigheter och förmågan att fatta långsiktiga beslut. Det är som två ben som ständigt behöver vara i rörelse.

Utifrån vår världsbild kan arbete tyckas gå långsamt, vi tänker: ”Nog måste det väl gå att ordna misären snabbare? Om vi går samman och skänker ännu mer pengar och tid så är det lätt fixat…”

Den tanken kommer ifrån västvärldens fixering vid snabba lösningar och vana att köpa in expertis som löser problem. Networks fick i sin början lägga undan sådana tankar och i stället börja tänka långsiktigt. Ett samhälle är aldrig humanare än de människor som lever där. Så ska du förändra ett samhälle så får man börja med att förändra sig själv, och utifrån det påverka andra till förändring.

Romer har varit på flykt i hundratals år, inget hemland, ingen tradition av långsiktighet. Att varit bespottad och förföljd, undantagen, sätter sina spår djupt in i människan, in i folkets själ. De spåren ändras inte för att någon skänker mat och husrum. Nej, för förändring krävs att någon ser människan, tror på den, och så kan varsamt skapas någon form av tillit till sitt eget inre.

Det tar generationer till förändring.

Det som berört mig mest i Networks arbete är deras känslighet för akut hjälp och genomtänkt bearbetning av kulturen. Här krävs en finkänslig balansering, en förmåga att se längre än stunden. Vid ett möte med grundaren till arbetet förklarade han för mig: ”Trots alla utmaningar, medgångar och motgångar är vårt arbete i grunden ganska enkelt, det handlar om att älska människan.”

Johannes, en av Jesus lärjungar säger i ett av sina brev: ”Vi älskar därför att han först älskade oss!” 1 Joh 4:19 Detta tror jag på! Jag behöver ta emot mer av Guds kärlek för att kunna ge vidare mer kärlek. För att kunna älska min nästa behöver jag själv vara älskad!

Hur har du det med din kärlek till din nästa?

 

Bilden är hämtad från Networks hemsida.