På prao i Rumänien

Posted by in Uncategorized

Hej, vi är Gabriel och Alexander och har nyligen varit i Rumänien. Vi åkte med pastor Daniel och var i Rumänien som praktik. Vi åkte till Arad som ligger i nordvästra Rumänien och vi var där och besökte en hjälporganisation som heter Networks och fick se vad de gör för att hjälpa de fattiga romerna i det området.

Den första dagen fick vi träffa Lee Saville som startade Networks. Han berättade om vad de gör på Networks och hur han gick från att vara advokat och tjäna mycket pengar till att flytta till Rumänien och hjälpa befolkningen där.

Vi fick senare åka till en soptipp i utkanten av Arad som heter Alfa. Där bodde det ungefär 500 fattiga romer, de fick bygga upp deras hus av skräpet och allt skräp som personer slänger där. Vi såg livsöden som ingen människa ska behöva växa upp i. Men när vi gick runt såg vi även en massa kärlek mellan folket som är det främsta vi tog med oss därifrån, att även om man inte har en massa pengar och fina hus kan man ändå ha kärlek.

Den andra dagen åkte vi till området Keketch, Arad. Keketch är en kåkstad med en annan variant av fattigdom än Alfa, en mörkare fattigdom. Vi var på en förskola som Networks startat upp och där fick vi hjälpa till med att måla väggarna på utsidan av skolan. Senare gick vi ut med en volontärarbetare för Networks och gick runt i Keketchområdet. Då fick vi se hur de bodde i det området och det var inte så bra hus. Det kändes som om de som bodde där inte orkar bry sig så mycket om deras hus eftersom det låg skräp även i husen, det kändes som om de hade gett upp allt hopp. Vi blev inbjudna in i ett hus då de ville prata med han som vi gick runt i kåkstaden med oss om att få en ny dörr och då fick vi se hur de levde. Det fanns bara två små rum och två sängar. Det låg skräp i husen och en massa cigarettfimpar på golvet. Det var det tuffaste vi fick se på våran resa.

På sista dagen var vi i en liten stad utanför Arad som heter Siria. Där hjälpte vi änkor med att rensa gräs och majsrester från årets skörd. Det var väldigt jobbigt och varmt så det var tufft. Men det kändes väldigt bra för oss att hjälpa folket där med saker som de har svårt att klara av. Sedan fick vi se var de tillverkar Decevarorna och personerna som tillverkar dem.

Det var lite tufft och se allt men också väldigt lärorikt. Networks gör ett väldigt bra jobb i Rumänien och sprider en hoppfullhet som är väldigt viktig för människorna som lever i fattigdomen. Vi är väldigt tacksamma att vi fick följa med och hjälpa till med en liten del och träffa samt leka med barnen. Denna resan kommer vi aldrig att glömma.

//Gabbe & Alex