Energitjuvar och energigivare

Posted by in Uncategorized

Med hösten kommer mörkare och kortare dagar. Ibland tycker jag det är mysigt, jag tänder gärna ljus och kryper upp i soffan med en bok. Dessutom tycker jag det känns som att det är mer okej att ta det lugnt på hösten, jämfört med våren. På våren blir det ljusare, vi förväntas hinna med mer och ha spirande vårkänslor. Så känns det sällan på hösten.

Den mörkare hösten kan göra oss tröttare. Solen håller sig bakom molnen och de flesta av de ljusa timmarna tillbringar många på jobbet eller i skolan. Många har lätt för att bli deppiga när mörkret sänker sig, och jag har känt av det där de senaste åren.

Under hösten blir det därför extra viktigt att ta tid för det vi tycker är roligt, det som ger oss energi. Det är också viktigt att identifiera onödiga energitjuvar, sådant som tar din energi i onödan. På min att göra-lista har det länge stått att jag ska putsa fönster. Jag har putsat en del av dem, men några återstår. Den där punkten på listan har gjort mig stressad. Varje gång jag tittat på listan och sett punkten, har jag känt hur lite energi lämnar mig. Jag orkar inte med det där. När jag insåg att den där aktiviteten var en energitjuv strök jag därför ”putsa fönster” från listan. Vi kan ju fortfarande se ut genom fönstren, och det finns viktigare saker att göra. Ta det lugnt och inte sätta onödiga krav på mig själv, till exempel.

Jag vill uppmuntra dig att fundera på vad som är dina energitjuvar och energigivare. Försök att lägga mer tid på energigivarna när mörkret faller. Träffa en vän, läs en bok, baka en kaka, spela ett spel, ta en lunchpromenad eller vad du vill.

Mitt i allt mörker i vår värld, både frånvaron av ljus och av godhet, tycker jag det är skönt att veta att Jesus sagt att han är världens ljus och att han har övervunnit mörkret.

 

Jesus sa ”Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus”.
Johannes 8:12

Ditt ord är en lykta för min fot, ett ljus på min stig.
Ps 119:105